WESTERN HYBRIS | Πρώτο Art Event στο Κτήμα Θεοδωρακάκου

August 30th, 2010 § 0

Οι χώροι του Κτήματος Θεοδωρακάκου ανοίγουν για πρώτη φορά στο κοινό με ένα ιδιαίτερο art event που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Μια σειρά έργων / εγκαταστάσεων του Εικαστικού και επιμελητή Πάνου Παπαδολιά δημιουργούν ένα εικαστικό περίπατο στα σπλάχνα του συγκροτήματος – από τα κελάρια έως τα πάνω δώματα του πύργου – τον οποίο καλούμε το κοινό να περπατήσει, πάντα με τη συνοδεία κρασιού και σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό περιβάλλον.  Το event θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει έως τις 7 το πρωί. Στόχος μας είναι οι φίλοι μας να προσέρθουν στο κτήμα σε χρόνο που τους εξυπηρετεί έτσι ώστε να απολαύσουν χωρίς τον περιορισμό του χρόνου τη βραδιά και την όλη εμπειρία.
Τα έργα αυτά με τίτλο WESTERN HYBRIS είναι προσωπική κατάθεση του καλλιτέχνη ο οποίος βλέπει τη σύγχρονη Δύση να «χτυπά» συνειδητά την ίδια του τη ρίζα. Αυτή δεν είναι άλλη από τον Αρχαιοελληνικό Κόσμο και τα όσα πολύτιμα αυτός μας κληροδότησε. Σε μια εποχή κρίσης, πνευματικής και πολιτισμικής, κρίσης αξιών και ιδεών, η «Αρχαία Ελλάδα» μέσα μας, η Αρχαία Ελλάδα βάση της Δυτικής Σκέψης και Πολιτισμού ματώνει. Από το ίδιο μας το χέρι».

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΑΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Επικεντρώθηκε στην Τέχνη την οποία και προσέγγισε μέσα από διαφορετικούς κύκλους Σπουδών με σημαντικούς θεωρητικούς δασκάλους, από την Ελένη Βακαλό έως τον Χρύσανθο Χρήστου αλλά, και γνωστούς εικαστικούς που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο άνοιγμα του προσωπικού του δρόμου.

Πρώτη ατομική έκθεση με τίτλο “Image” πραγματοποιείται το 1996 στους χώρους της Εταιρείας Παραγωγής Mangos Studios, με ταυτόχρονη συμμετοχή σε ειδική παρουσίαση του The Art Magazine καθώς και σε έκθεση που είχε διοργανώσει το ιστορικό περιοδικό. Έχει συμμετοχές  στη γνωστή ομαδική έκθεση CHEAPART.

Το 2006 παρουσιάζει εικαστικό project με τίτλο «ΚΛΙΜΑΞ» – μια σύγχρονη ματιά στη διαχρονική για την Ελλάδα κουλτούρα της ελιάς – σε Διεθνές Forum Τέχνης στην Ιταλία.

Δημιουργός του πρώτου Environmental Art Festival στην Ελλάδα,  ένα concept που υλοποίησε ως curator και διευθυντής παραγωγής με οργανωτικό φορέα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών [Βαρώτσος, Bagnoli, Mario Bottinelli Montandon κ.α.]. Το Φεστιβάλ εστίασε στο πως ο ίδιος ο τόπος μπορεί να «γεννήσει» ιδιαίτερες εικαστικές παρεμβάσεις που όχι μόνον εναρμονίζονται με τον ίδιο τον τόπο αλλά και τον «ενισχύουν» πολλαπλά. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ξεδιπλώθηκε μέσα από διάφορες εφαρμογές και δράσεις η πολυεδρική καλλιτεχνική προσωπικότητα του Joseph Beuys το έργο του οποίου μελετά συστηματικά. Δημιούργησε εξάλλου ένα art video που αποτύπωσε την πρωτοπόρο αυτή διοργάνωση και το οποίο παρουσίασε στη Biennale της Βενετίας 2007 στο πλαίσιο του EVENTO BEUYS.

Η παρουσίαση του έργου OLIVESTONE του Beuys στο  Μουσείο της Ελιάς το 2008 με οργανωτικό φορέα το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και επιμελητή τον ίδιο σε συνεργασία με τη Λουκρέτσια Ντε Ντομίτσιο είναι μια προέκταση στην προσπάθεια παρουσίασης του έργου αυτού του εμβληματικού δημιουργού. Η έκθεση από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2009 φιλοξενήθηκε με νέο σχεδιασμό στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου. Τον Οκτώβριο του 2009 σκηνοθέτησε ως ιδιαίτερο art performance την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου «Ο Νέος των Αθηνών» του Φώντα Λάδη στο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας [κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο, απόλυτα “unique” χώρο] με συνεργάτη στο κομμάτι της χορογραφίας το Φώτη Νικολάου.

Προσωπική ιστοσελίδα http://www.panospapadolias.com

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΑΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Επικεντρώθηκε στην Τέχνη την οποία και προσέγγισε μέσα από διαφορετικούς κύκλους Σπουδών με σημαντικούς θεωρητικούς δασκάλους, από την Ελένη Βακαλό έως τον Χρύσανθο Χρήστου αλλά, και γνωστούς εικαστικούς που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο άνοιγμα του προσωπικού του δρόμου.

Πρώτη ατομική έκθεση με τίτλο “Image” πραγματοποιείται το 1996 στους χώρους της Εταιρείας Παραγωγής Mangos Studios, με ταυτόχρονη συμμετοχή σε ειδική παρουσίαση του The Art Magazine καθώς και σε έκθεση που είχε διοργανώσει το ιστορικό περιοδικό. Έχει συμμετοχές στη γνωστή ομαδική έκθεση CHEAPART.

Το 2006 παρουσιάζει εικαστικό project με τίτλο «ΚΛΙΜΑΞ» – μια σύγχρονη ματιά στη διαχρονική για την Ελλάδα κουλτούρα της ελιάς – σε Διεθνές Forum Τέχνης στην Ιταλία.

Δημιουργός του πρώτου Environmental Art Festival στην Ελλάδα, ένα concept που υλοποίησε ως curator και διευθυντής παραγωγής με οργανωτικό φορέα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών [Βαρώτσος, Bagnoli, Mario Bottinelli Montandon κ.α.]. Το Φεστιβάλ εστίασε στο πως ο ίδιος ο τόπος μπορεί να «γεννήσει» ιδιαίτερες εικαστικές παρεμβάσεις που όχι μόνον εναρμονίζονται με τον ίδιο τον τόπο αλλά και τον «ενισχύουν» πολλαπλά. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ξεδιπλώθηκε μέσα από διάφορες εφαρμογές και δράσεις η πολυεδρική καλλιτεχνική προσωπικότητα του Joseph Beuys το έργο του οποίου μελετά συστηματικά. Δημιούργησε εξάλλου ένα art video που αποτύπωσε την πρωτοπόρο αυτή διοργάνωση και το οποίο παρουσίασε στη Biennale της Βενετίας 2007 στο πλαίσιο του EVENTO BEUYS.

Η παρουσίαση του έργου OLIVESTONE του Beuys στο Μουσείο της Ελιάς το 2008 με οργανωτικό φορέα το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και επιμελητή τον ίδιο σε συνεργασία με τη Λουκρέτσια Ντε Ντομίτσιο είναι μια προέκταση στην προσπάθεια παρουσίασης του έργου αυτού του εμβληματικού δημιουργού. Η έκθεση από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2009 φιλοξενήθηκε με νέο σχεδιασμό στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου. Τον Οκτώβριο του 2009 σκηνοθέτησε ως ιδιαίτερο art performance την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου «Ο Νέος των Αθηνών» του Φώντα Λάδη στο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας [κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο, απόλυτα “unique” χώρο] με συνεργάτη στο κομμάτι της χορογραφίας το Φώτη Νικολάου.

Comments are closed.

english
ENGLISH

What's this?

You are currently reading WESTERN HYBRIS | Πρώτο Art Event στο Κτήμα Θεοδωρακάκου at ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ | ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ.

meta