Νίκος Θεοδωρακάκος

Νίκος Θεοδωρακάκος

Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου.

Από αυτή την περιοχή, σύμφωνα με την παράδοση, προμηθεύονταν κρασί μέσω του λιμανιού της Μονεμβασιάς, οι άρχοντες της Πόλης, γνωρίζοντας τα κρασιά λόγω της στενής σχέσης τους με τον γειτονικό Μυστρά. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον παππού Νικόλα. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο. Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούν από τον οργανισμό ΔΗΩ.

Η παραγωγή υγιεινών προϊόντων, χωρίς κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτω αποτελεί για την οικογένεια Θεοδωρακάκου φιλοσοφία ζωής και υποχρέωση προς την κοινωνία. Όλα τα κρασιά παράγονται από σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων, και χαρακτηρίζονται σαν Λακωνικοί Τοπικοί Οίνοι, επιβεβαιώνοντας τη γεωγραφική καταγωγή τους.

Επιθυμία της επιχείρησης είναι να προσελκύσει όσο πιο πολλούς επισκέπτες γίνεται, που να ξεναγούνται στους αμπελώνες και στο οινοποιείο και να γνωρίσουν την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, συμμετέχοντας σε αυτή.

Επισκεφθείτε μας.

View Larger Map

Comments are closed.