Συνάντηση εικόνων, μουσικής, οινογνωσίας και αλληλεγγύης

June 15th, 2013 § 0

Μια ξεχωριστή εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο 17ο χλμ της Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου. Η έκθεση φωτογραφίας <Ματιές> του Γιώργου Ψυχογιού, που φιλοξενείται  στο κελάρι του κτήματος Θεοδωρακάκου, καθηλώνει το βλέμμα, πλημμυρίζοντας το χώρο.ζωή. Εικόνες από διάφορα μέρη του κόσμου, σε ασπρόμαυρο και έγχρωμο, στιγμιότυπα καθημερινά και ωστόσο ιδιαίτερα, αφηγούνται 90 ιστορίες με φόντο ένα πετρόχτιστο κελάρι και μποτίλιες κρασιών.

Η ιδέα γεννήθηκε απρόσμενα. Μέσα σε 30 μόλις ημέρες, η έκθεση οργανώθηκε και το κελάρι του κτήματος Θεοδωρακάκου μετατράπηκε σε τόπο συνάντησης εικόνων, μουσικής, οινογνωσίας και αλληλεγγύης στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου, αποσπώντας τα θερμά σχόλια των περίπου 500 επισκεπτών, που κατέφτασαν στο κτήμα. Οι υψηλής αισθητικής αξίας φωτογραφίες συνδυασμένες με τον κατάλληλο φωτισμό, η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική και τα  κρασιά  του κτήματος  Θεοδωρακάκου που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες της βραδιάς  έδεσαν αρμονικά σε ένα σύνολο που έτρεψε τις αισθήσεις.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του οδοντιάτρου στο επάγγελμα Γιώργου Ψυχογιού. Άνθρωποι του κινηματογράφου η οικογένειά του, από μικρός ανακάλυψε την <περιπέτεια> της εικόνας.  Ωστόσο,  η φωτογραφία δεν ήρθε στη ζωή του νωρίτερα από το 1992 όταν δηλαδή γνώρισε και την σύζυγό του Δώρα. Έκτοτε, η φωτογραφία αποτέλεσε για τον Γιώργο Ψυχογιό πεδίο έρευνας και συστηματικής ενασχόλησης, κυρίως όμως τρόπο έκφρασης.  Η Δώρα εξάλλου, με επιμονή στην λεπτομέρεια, στο φωτισμό, τη μουσική και με προσωπικές πινελιές συνέλαβε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Πολλές από τις φωτογραφίες φαντάζουν σαν πίνακες ζωγραφικής. <Ζωγραφίζω φωτογραφίζοντας>  είπε χαμογελώντας, όταν ρωτήθηκε  για αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική.

Γεννημένος το 1963 στη Σπάρτη, με καταγωγή από το Καστόρι και τις Κροκεές, ο Γιώργος Ψυχογιός έζησε τα πρώτα σχολικά χρόνια στο Καστόρι, για να εγκατασταθεί έπειτα στο μεγάλο αστικό κέντρο.  Αφού μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα επαγγελματικής και επιστημονικής κατάρτισης μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, καταστάλαξε τελικά στη Σπάρτη, όπου και ασκεί την οδοντιατρική πάνω από είκοσι χρόνια.

“Υπάρχει μια στιγμή, όπου το μάτι το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μια ευθεία. Και αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή”.  Η. C. Bresson

Comments are closed.

english
ENGLISH

What's this?

You are currently reading Συνάντηση εικόνων, μουσικής, οινογνωσίας και αλληλεγγύης at ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ | ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ.

meta